Psycho

For å komme litt ordentlig inn i denne nye filmsiden, starter vi med skrekkfilmen over alle skrekkfilmer. Vi snakker her selvfølgelig om Hitchcocks mesterverk fra 1960, Psycho.

Jeg skal innrømme det; dette har ikke akkurat vært filmen jeg har vært mest ivrig på å se. For å være helt ærlig har jeg hatt filmen stående i DVD-hylla i godt over to år uten å sette den i spilleren. Jeg vet det er en klassiker jeg burde se, men det er som regel noe annet som alltid er mer fristende. Men i kveld bestemte jeg meg for at jeg skulle se Psycho.

Du kjenner helt sikkert til den berømte scenen fra dusjen, med kniven, blodet og selvfølgelig musikken. Men det er naturligvis mye mer enn det. Filmen handler først om en kvinne (spilt av Janet Leigh) som føler seg bundet av samtidens etiske normer, og bestemmer seg så for å stikke av med 40 000 dollar. Skremt over hennes egen handlekraft rømmer hun ut av Phoenix og ender på et lite, bortgjemt motell. Etter en samtale med eieren av motellet, Norman Bates, elegant spilt av Anthony Perkins, roer hun seg ned og bestemmer seg for å reise tilbake til hjemstedet den kommende dagen for å rydde opp i sine gjerninger. Så langt kommer hun aldri, da hun blir brutalt drept i dusjen på motellrommet.

Jeg skal ikke ta resten av historien i detalj, siden noen kanskje ikke har sett klassikeren enda. Det går i alle fall ut på at elskeren, søsteren og en privatdetektiv prøver å løse gåten med den forsvunne piken, og vi ender opp med en dyp, psykisk analyse av en stakkarslig sjel.

Det hele er med andre ord meget creepy. Selv om filmen har 50-årsjubileum i år, greier den likevel å holde deg fanget til TV-skjermen. Hva er egentlig forskjellen på Psycho og Fritt Vilt? Ingrediensene er de samme, selv om teknikken har bedret seg er fortellerteknikken like intens. Vi snakker her altså om et udødelig mesterverk.

Litt skamfull over at jeg ikke har tatt meg tid til å se den tidligere er jeg da altså, men det er vel bedre sent enn aldri. Så skal man få med seg et stykke mesterlig filmhistorie, er det bare å sette seg ned og nye kvelden med Alfred Hitchcocks mesterverk Psycho.