Anmeldelser

Hvis du lurer på hvorfor det ikke er særlig med filmanmeldelser her, skal jeg prøve å gi et grundig og reflekterende svar på det nå.

Til nå er det først og fremst filmomtaler jeg har skrevet. Disse kan gjerne inneholde litt subjektive meninger, men jeg triller aldri terning. Noen er anbefalinger mens andre kanskje er frarådninger. Uansett har jeg til nå valgt å ikke gi noen bestemt avgjørelse om filmen fortjener så og så mye ros og ris.

Dette er det flere grunner til. For det første har jeg stort sett her kommentert store, gamle klassikere. Filmer som allerede har blåst gjennom verden til stående applaus (stort sett, i det minste). Derfor vil det være veldig arrogant av meg å prøve å gi en karakter til en av disse filmene. Jeg trenger ikke like filmen, kan stille spørsmål og være kritisk til dens filmhistoriske betydning, men terningkastene har ingenting å si.

Den andre grunnen er at hvis man er filmelsker, så betyr ikke terningkastene noe særlig uansett. Det er faktisk veldig sjelden det er de som drar oss til, eller holder oss borte fra kinoene. Ok, kanskje hvis du er alene, skal velge en film blant en lang liste og du har lyst til å se en bra film, så sjekker du anmeldelsen VG, Dagbladet eller de andre store mediehusene har gitt. Men har du lyst til å se en underholdende komedie for å komme i godt humør leser du ikke anmeldelser av filmen først, du bryr deg i alle fall ikke noe om den. Komedier med god kritikk er vel som regel ikke noe særlig morsomme uansett … Og hvor ofte tenker man ikke at denne sekserfilmen var litt i særeste laget for meg?

Så det store spørsmålet er da: hvorfor blir filmer anmeldt når ingen bryr seg om dem i det hele tatt? (Må bare understreke bruken av virkemiddelet overdrivelse her). Hvorfor får filmanmeldere betalt for å utdype sine subjektive meninger om en film når ikke så veldig mange bryr seg om dem? Et av de viktigste poengene med mediet film er at alle kan ha forskjellige meninger om det. Det finnes intet godt svar på dette, men en av årsakene kan være at menneskene er en veldig systematisk art. Vi setter alt inn i et system for å få oversikt. Og takk for det, for uten hadde vi nok fremdeles vært på steinaldernivå. Men vi må ha alt i tall og orden. På skolen blir det gitt karakterer som skal reflektere ditt nivå, men tross alt er det bare et tall eller en bokstav. Med filmer er det det samme. Kan et enkelt tall fra 1 til 6 være representativt for en hel film?

En annen grunn til at vi anmelder er at det hele er et stort spill. Én ting er selve filmen, men det som virkelig er spennende er det som skjer rundt den. Mange filmskapere, forfattere og musikere forteller når de sitter i stolen hos talkshowverten at de ikke leser eller ikke bryr seg om anmeldelsene. Likevel er det nok stor feiring hvis det ligger en god tilbakemelding der. Showbussiness er en stor konkurranse.

Jo, vi kan reflektere så lenge vi vil, og det kommer til slutt helt an på den subjektive holdningen. Det vil nok bli publisert anmeldelser her, om ikke særlig lenge heller, med karakter og det hele, men da skal det først og fremst gjøres grundig. Derfor vil det nok være litt færre av dem, og først og fremst håndholdt nye filmer.