Salt

Har da endelig fått rotet meg til å se Salt på kino. En underholdende film, med et noe forutsigbart plott.

Spoileralert, btw!

Phillip Noyce regisserer her filmen Salt, med Angelina Jolie i hovedrollen. Filmen er adrenalin fra første stund, og det blir aldri kjedelig. Men historien er noe velkjent.

For hvor mange ganger har man ikke sett det før? En agent er egentlig en dobbeltagent før hun viser seg å være en trippelagent. Det er ikke det at vi alltid vet hva Evelyn Salt kommer til å gjøre, men det er den store helheten som føles litt billig. Selvfølgelig får heltinnen vår stoppet atomkrigen som var nesten ble utløst av en vi trodde var ”the good guy”, og ender med å samarbeide med de snille amerikanerne. Og russerne er bare slemme.

Etter en periode der de har fått være i fred fra Hollywood, er nå Russland tydeligvis trukket inn som en hovedfiende. Her fremstilles et veldig stereotypisk bilde av det tidligere kommunistiske Sovjet – 2010 variant. Eksempelvis blir vårt første møte med Russland gjennom en avhopper. For 25 år siden hadde vi trodd det, nå blir det bare feil. Det virker som om filmskaperne egentlig vil fortelle oss om farene fra Midtøsten; selvmordsbombere som dør for sin sak og kjernefysiske våpen, men retter lyset mot en mindre kontroversiell ”bad guy”; nemlig russerne. De har jo vært gjennom det før.

Ser man vel og merke bort i fra dette Hollywood-politiske spillet er det stort sett en veldig underholdende film. Det er action hele tiden gjennomført på en god måte. Realistisk? Ikke i det hele tatt, men du har i det minste fått en god kinoopplevelse. Selv om det ikke er en film som vil stå i filmhistoriebøkene i senere tid, var det en film jeg koste meg med, så stort sett er jeg fornøyd.

En del løse tråder var det fremdeles, og filmen har en såpass åpen slutt at du skal ikke se bort i fra en oppfølger om ikke så lenge.