De 1001

Jeg skal se alle filmene fra 1001 filmer du må se før du dør.

Selv om mye kan sies om lister, har jeg alltid hatt en slags fascinasjon for hvordan man kan sette opp en mengde titler og gjøre dem om til en definisjon. Og ettersom filminteressen er ganske høy, var jeg veldig begeistret da boka 1001 Filmer du må se før du dør dukket opp i 2003.

Det er ikke det at jeg nødvendigvis er enig i at filmene som er nevnt i denne boken er de 1001 beste i filmhistorien, men at dette er en liste som en gjeng kritikere mener jeg bør se før jeg dør. Og siden havet av filmer er så fantastisk enormt, er det innimellom greit å ha en liten guide for hvor man skal begynne. 1001 filmer du må se før du dør er en fantastisk bok, som kommer med 1001 anbefalninger. Jeg har derfor satt meg som mål å se alle.

Jeg har bladd gjennom boken en del ganger og det er mange filmer jeg elsker som ikke står nevnt. Det gjør dem ikke nødvendigvis mindre verdsatt fra min side. Det kommer også stadig nye filmer som man absolutt må se før man dør. Det er filmer i boken jeg fint kunne klart meg uten å se. Likevel er dette nå en gang en liste som er laget, og som mer et slags eksperiment eller en personlig utfordring, skal jeg i løpet av livet se alle.

Nå har jeg forhåpentligvis ganske mange år å gjøre det på, og min tålmodighet er nok ikke god nok til å la prosjektet vare en hel mannsalder, så kanskje jeg heller burde kalle boken for ”1001 filmer jeg må se innen 4 – 5 år” – kanskje! Hvem vet.

Uansett er dette noe jeg kan pusle med mens jeg studerer filmvitenskap, og forhåpentligvis også filmproduksjon, her i Lillehammer de neste årene.

I skrivende stund har jeg telt 101 filmer! 900 to go 😀