The Man Who Shot Liberty Valance

Western med et meget demokratisk budskap

The Man Who Shot Liberty Valance er en western i klassisk stil, regissert av John Ford i 1962.

Filmen åpner med at senator Ransom Stoddard (spilt av James Stewart) ankommer sin gamle hjemby der han tidligere opplevde mye rart. Vi får se tilbakeblikket fra da han ble overfalt av den fryktelige Liberty Valance, og hvordan han møtte Tom Doniphon (John Wayne) og hans fremtidige kone Hallie (Vera Miles). Ramson var advokat og mente at alle konflikter kunne løses på en fredfull og demokratisk måte. Vi får gjennom filmen se hvordan det demokratiske systemet ble integrert i det amerikanske samfunnet på 1800-tallet.

Dessverre for Ramson er det vist noen problemer som ikke kan løses fredlig, og dette problemet heter Liberty Valance (Lee Marvin). Etter flere uheldige sammenstøt ender det hele med en skuddveksling som fører til skurkens død. Men hvem var det som egentlig skjøt Valance? Hva sier legenden og hva sier de rene fakta?

”When the legend becomes fact, print the legend”

Filmen handler på mange måter om hvordan demokratiet tok plass i det amerikanske samfunnet på 1800-tallet, men et mer underliggende tema er kanskje hvordan man vil bli husket. Vil man gå frem som et godt eksempel og være den som greide å skape orden kun ved hjelp av noen jussbøker, eller vil man være han som brutalt og kaldblodig uskadeliggjorde den store skurken? For hva er egentlig legende og hva er fakta?

Filmen er uansett både spennende og underholdende, så den er absolutt å anbefale, selv om den demokratiske ikke-voldelige moralen noen ganger kan virke litt påfallende.