The Fighter

Boksefilm om underdogen som vinner hele greia. Har vi sett det før?

 

OSCAR 2011

Filmen er nominert til 7 oscar:

Jo da, dette er en typisk sports/boksefilm om den fattige og snille gutten som etter mye trening og litt tragedie greier å bokse seg opp i verdenseliten. Det er likevel to ting som skiller denne filmen fra alle de andre: den er basert på en sann historie og Christian Bale.

Mark Wahlberg spiller bokseren Micky Ward, en utøver som i stor grad lever på brorens tilsynelatende suksess: Dicky Eklund (Bale) sprader rundt som den tidligere stjernen, og HBO lager film om ham. Men det viser seg å ikke være så glamorøst likevel, da vi snart oppdager at det egentlig handler crack-avhengighet og en del kriminalitet. Micky må også takle moren sin (Melissa Leo) som manager, noe som ikke alltid er like lett. Hans mange stygge søsken utgjør også en slags karikatur på det stereotypiske white-trash USA.

Ting snur seg heldigvis i riktig retning etter at Micky møter Charlene (Amy Adams), ei bartender med bein i nesa. Det blir gjort strukturelle endringer i Mickys treningsløp, og alt går den riktige veien, men hva står egentlig sterkest? Familien eller viljen til å vinne?

Historien er egentlig ikke så viktig. Den er så forutsigbar som den må være. Vi får engasjement for at Micky skal klare det, og vi nærmest jubler med når han gjør det. At filmen er presentert såpass karikert og nærmest parodisk mot det amerikanske samfunnet er noe jeg likte godt med filmen, men det ødelegger naturligvis en del for realismen idet. Skal vi tro på at dette faktisk skjedde i virkeligheten, (det er jo tross alt basert på historien om den virkelige Micky Ward), så hadde det kanskje trengtes litt mer dybde og litt mindre konvensjonelle elementer.

Det som gir filmen såpass mange Oscar-nominasjoner og så mye oppmerksomhet er det gode skuespillerarbeidet. Wahlberg ble ikke nominert for beste hovedrolle, selv om han gjorde en god jobb. Han blir likevel totalt overkjørt av Christian Bales tolkning. Hvorvidt det er positivt eller negativt for filmen som helhet er jeg ikke helt sikker på, men det er i alle fall en fornøyelse å se energibomben Bale. Det er på nippet til overspilling til tider, men det holder seg innenfor rimelighetens grenser, noe som gjør ham til storfavoritt for beste mannlige birolle. Melissa Leo som den kontrollerende moren, og Amy Adams som Charlene er også begge nominert for beste kvinnelige birolle.

The Fighter vil nok ikke stå igjen i historiebøkene som den filmen som skal definere 2010, men den er et godt bidrag i sportsfilmsjangeren.