Toy Story 3

Den tredje og avsluttende filmen i den uforglemmelige Pixar-serien.

OSCAR 2011

Filmen er nominert til 5 oscar:

Den siste filmen i Toy Story-trilogien er varm, underholdene og til tider ganske mørk film fra Disney og Pixar. Den treffer både barn og voksne, og spesielt de som har vokst opp med disse filmene.

Det har gått en del år siden sist vi møtte Woody, Buzz Lightyear og alle de andre, og Andy skal reise på college. Spørsmålet er hva som nå vil skje med vennene våre. Etter en del om og men ender de opp på Sunnyside Daycare, hvor de får bekjentskap med den koselige bamsen Lotso. Alt ser ut til å være fryd og gammen … helt til det viser seg å være rene marerittet.

Jeg går ikke for mye inn på handlingen her. Dette er en klassiske Pixar/Disney-film, og kanskje årets mest undervurderte film i Oscar-sammenheng. Ja, den vinner garantert for beste animerte film, men har ikke sjanse i hovedkategorien.

For dette er, som vanlig, en veldig god animasjonsfilm. Visuelt er Pixar-studioet i særklasse, med et detaljnivå som danker ut det meste av animasjonsfilm. Men i tillegg til å lage god animasjon er de også fantastisk gode historiefortellere. Pixar lager ikke animasjonsfilm, de lager film.

Les mer om Disneys filmproduksjoner her

Toy Story 3 er nok likevel noe av det letteste og mest konvensjonelle som Pixar har kommet med de siste årene, (bare husk at det sier mer om deres forrige filmer enn denne her). Selv om den fremstår som en selvstendig film, er det tydelig at den er en del av en serie, og man tør ikke tukle for mye med konseptet som ble etablert på midten av 1990-tallet.

SPOILER: Filmen har likevel sine øyeblikk som gjør at den skiller seg ut fra andre av samtidens animasjonsfilmer. I en av de siste scenene, når alt ser som mørkest ut, og gjengen holder på å bli slukt av flammene, gjør karakterene noe som aldri gjøres i denne typen filmer: de gir opp. De tar hverandre i hendene og innser fortapelsen. Tegnefilmhelter gir aldri opp! Denne meget mørke scenen gir filmen en ny dybde som kun Pixar kunne ha kommet opp med.

Men det ender da godt, slik som det alltid skal, og kanskje nesten litt over-the-top-godt. Toy Story 3 er en verdig avslutning på en filmserie som vil stå i historiebøkene for alltid. Lee Unkrich, sammen med drivmotor John Lasseter leverer en flott film som absolutt gjør seg verdig en plass i Beste Film-kategorien. Tom Hanks og Tim Allen leder an stemmegalleriet, mens Randy Newman holder takten med det musikalske scoret.

Selv om det kanskje er trist at det er over, vet heldigvis Pixar å gi seg mens leken er god.