Hodejegerne BETA

26. august kommer filmen Hodejegerne, som er basert på romanen av Jo Nesbø med samme navn. Jeg har sett filmen så langt den til nå er kommet.

 

Jo da, det har vært lite nytt her på Filmstedet i det siste, og det skyldes egentlig bare ren og skjær latskap. Så for å gjøre det godt igjen skal jeg nå snakke om en film jeg har sett, men som dere ikke får se før om fem måneder. Ja, så snill er jeg faktisk!

Hodejegerne er den første filmatiseringen av en Jo Nesbø-bok. Dette er altså ikke i Harry Hole-serien, men en mindre, spenningsroman om hodejegeren (en som rekrutterer folk til forskjellige arbeidsstillinger) Roger Brown. Han stjeler malerier på hobbybasis for å dekke utgiftene. Jeg skal ikke gå gjennom historien her, da dette verken er en filmomtale eller en filmanmeldelse. Det kommer når filmen kommer. Er du interessert kan du alltids lese boka, hvis du ikke har gjort det. Det er en bok som absolutt er å anbefale, (selv om jeg kanskje ikke er alene om å også synes at den står litt tilbake for Harry Hole-serien).

Men så var det ikke den første Jo Nesbø-filmatiseringen likevel! Se novellefilmen Spektralstein, laget av blant annet meg, her.

Filmen hadde altså en testvisning på lørdag, med både regissør og produsent til stede. Regissøren, Morten Tyldum, kan i norsk filmsammenheng nesten regnes som en veteran, (å ha laget fire filmer innen ti år er i norsk sammenheng godt over gjennomsnittet), med henholdsvis Folk flest bor i Kina (2002), Buddy (2003) og Varg Veum – Falne Engler (2008) foruten om Hodejegerne.

Den norske superstjernen Aksel Hennie leder an i hovedrollen som Roger Brown, Hvorvidt dette er en god casting eller ikke skal jeg avvente med å kommentere, men jeg skal kanskje innrømme at jeg begynner å bli litt lei av ham. Han spiller jo tross alt i de fleste store, norske filmer for tiden. Det kunne jo vært fint med noen nye ansikter oppe på det store lerretet. Med seg har han i alle fall danske Nikolaj Coster-Waldau, som bad-guy Clas Greve, hittil (skyt meg om jeg tar feil) ukjente Synnøve Macody Lund, som Rogers vakre kone Diana, nok en danske, Julie R. Ølgaard som elskerinnen Lotte, Eivind Sander som medhjelperen Ove Kikerud og Bjørn Sundquist stikker også innom en tur som politimannen Brede Sperre.

Se den første teaseren her:

Jeg skal ikke si så mye om filmen enda, da filmskaperne kanskje ikke blir superglad for at jeg avslører for mye. Likevel vil jeg si at jeg likte den svært godt, så det er bare å glede seg til den har premiere. Jeg la nok kanskje ekstra stor vekt på adaptasjonen fra bok til film, da jeg har brukt den siste uken på å lese gjennom boken før jeg skulle se filmen, så det vil også være interessant å høre fra de som ser filmen uten å vite noe på forhånd. Filmen er ikke så actionfyllt som klippene ovenfor kanskje skulle tilsi, og er til tider også ganske humoristisk.

Versjonen jeg så var en midlertidig testversjon – en betaversjon om du så vil. Regissøren var snart klar til å ”låse klippen”, men trengte noen siste tilbakemeldinger. Derfor var ikke alle visuelle effekter på plass enda; man kunne for eksempel se et klipp med green screen, samt at Aksel Hennie en plass sloss mot en usynlig hund, (som også tydelig sto i bånd i noen andre klipp). Musikkbruken var gjennomgående bra, men det raknet nok litt da Hans Zimmers meget kjente toner fra Inception plutselig dukket opp i bakgrunnen.

Les anmeldelsen av Inception her.

Selv om jeg skrev at jeg ikke skulle avsløre for mye, må jeg bare få poengtere en litt morsom metakommentar i filmen: Jo Nesbø regnes, på grunn av den enorme internasjonale suksessen den siste tiden, som den nye Stig Larson, og denne filmatiseringen kan dermed sammenlignes med filmatiseringene av Millenium-trilogien. I en scene i filmen står nettopp en av disse filmene på i bakgrunnen på en TV, som en litt modernistisk kommentar til nettopp dette, (kanskje).

Så jeg skal i alle fall si at filmen er absolutt noe å glede seg til. Jeg, som stilte ganske høye krav med tanke på boken, var i alle fall fornøyd.