Cowboys and Aliens

Flott western, kjedelig science fiction. Litt forglemmelig, men ganske underholdende.

Det ligger litt i tittelen hva denne filmen handler om. Og det er absolutt et ganske spenstig forsøk. Blande to sjangere som av naturlige grunner egentlig ikke kan ha så mye med hverandre å gjøre, men kanskje kan det funke likevel? Det er regissøren av Iron Man-filmene, Jon Favreau, som har fått oppdraget med å ro i land dette. Og med støttespillere som Ron Howard og Steven Spielberg på produsentbenken ligger alt til rette for en vellykket western scifi.

Men det er nettopp dette da. Hvordan funker egentlig western og science fiction sammen? En av grunnene til at dette ikke har vært prøvd ut før, er at science fiction-fortellinger med romvesener ikke eksisterte på denne tiden. Det er klart man hadde fremtidsvisjoner, men man måtte først begynne å tenke på å reise ut i verdensrommet før man kunne innbille seg at det kunne komme noe derifra. Men akkurat dette kan også være et ganske spennende utgangspunkt for en film. Vi blander forskjellige kulturer, og vi som publikummere kan sitte og godte oss over uvitenheten til karakterene i filmen. Og det er jo det som er gjort her. Vi treffer Jake Lonergan (Daniel Craig) som ikke husker noe om ham selv eller hvordan han havnet midt ute i ørkenen. Han tar seg inn til den nærmeste byen, der det raskt viser seg at han er ettersøkt for ran og mord. Og gullet han stjal var også tatt fra den mektigste kvegbonden i mils omkrets, Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford). En kvinne med mistenkelige spørsmål (Olivia Wilde), dukker også opp. Og så kommer lysene fra oven.

La meg først få si det at jeg likte veldig godt westerndelen av Cowboys and Aliens. Spesielt i begynnelsen greier Favreau å holde på den litt kyniske kjøligheten som vi blant annet kjenner igjen fra spagettiwesternfilmene til Sergio Leone. Men når alienene kommer, glipper hele denne kjøligheten. Det er ikke det at science fiction-delen av filmen ødelegger totalt, men vi legger oss her med en gang på et mer standardisert Hollywood actionfilm-nivå. Fortellerspråket går fra The Good, The Bad and The Ugly, til Marvel og Iron Man og det er vel ikke akkurat riktig vei å gå?

Les omtalen av The Good, the Bad and the Ugly

Skuespillet er stort sett en positiv affære, og rollelisten er meget imponerende. Daniel Craig passer godt til rollen som den ensomme rytteren – han sier ikke stort og er så stor, barsk og muskuløs at det tyter testosteron ut av kinolerretet. Og det passer mye bedre i en sånn setting, enn som James Bond. Olivia Wilde er det kvinnelige motstykket. Hun har et blikk som skaper en nærmest erotisk tilstedeværelse uansett hvor hun befinner seg. Hun blir den seksuelle kontrasten til Craig, og da spiller det liten rolle om hun som en kvinnelig karakter oppfører seg historisk korrekt eller ikke.

Olivia Wilde spilte også i TRON: Legacy.

Men filmens beste skuespiller er utvilsomt Harrison Ford. Det er ikke Fords beste rolleprestasjon, men tross alt er han den mest karismatiske personen på lerretet. Han fungerer utmerket som kald, kynisk storbonde og pensjonert oberst. Og vi vet jo godt at han passer med hatt, pisk og revolver.

Flere andre, mindre roller er også gode. Sam Rockwell fungerer fint som den litt pysete bartenderen i byen, og Paul Dano, mest kjent fra There Will Be Blood, dukker opp i en ganske morsom rolle som sønnen til Dolarhyde. Alt i alt får vi et ganske imponerende rollegalleri, med skuespillere som greier å gjøre mye ut av rollene sine.

Olivia Wilde har et forførende blikk gjennom hele filmen.

Innimellom er filmen ganske hard og brutal. Det var nesten så jeg lurte på om de hadde fått unngå de vanlige restriksjonene som følger den typiske Hollywood-filmen som er satt til PG-13. Men det var visst bare antydninger likevel, for den blir litt mer forsiktig etter hvert. Dette er naturligvis forståelig ut i fra systemet i Hollywood, men en sånn film hadde faktisk tjent på å være litt mer brutal, i det minste litt mer kynisk.

Cowboys and Aliens er basert på en tegneserie. Jeg har ikke lest den, men har hørt at ideen er en slags satire av western-samfunnet. Fremmede som kommer for å grave etter gull, og utrydder de som bor der fra før. Hørt det før? Dette er jo saken i filmen også, men satiren kommer ganske dårlig frem. En god science fiction skal jo kommentere samfunnet på en eller annen måte, men jeg får mer inntrykk av at det bare er lagt til aliens for å ha med aliens. Westernfilmen derimot har ikke helt den samme nødvendigheten for å kommentere dagens samfunn. Her handler det mer om å kunne drømme seg tilbake til en tid hvor livet ikke var så avansert, og menn var menn og kunne egentlig gjøre hva man ville. Dette idealet kommer tidvis ganske godt frem i filmen, men jeg kan se at de har passet seg litt for ikke å bli politisk ukorrekt. Vi har for eksempel sterke kvinneskikkelser, snille og kloke indianere, og røvere som egentlig ikke er så slemme.

Det unike med denne filmen er, som jeg har nevnt flere ganger, miksen mellom to vidt forskjellige sjangere. Og da er det selvfølgelig viktig at man har alle sjangerkonvensjonene på plass. Og dette lykkes filmen med. Vi får virkelig westernstemningen og vi får også science fiction. Men det blir dessverre også litt smørje ut av det. Personlig hadde jeg heller foretrukket en film som kun fulgte den ene sjangeren, (og da tenker jeg på historieoppbygging, visuell stil, tematikk, motiver, musikk og lyd osv.) og heller plasserte den andre inn mer som et kontrastfylt element. Det blir nok litt for mye scifi for min del, men så skal det sies at det heller ikke er favorittsjangeren min. Spesielt den siste delen av filmen føles ut som en ganske middelmådig science fiction/actionfilm.

Les også anmeldelsen av Coen-brødrenes True Grit

Ok, jeg skal ikke være for kritisk. Dette er en underholdende film, med et ganske interessant konsept, og som stort sett løser det fint. Det er noen flotte karakterer på skjermen, og hovedtrioen er nesten alene verdt en tur på kino. Det er svakheter her, men hvis du er ute etter god underholdning er dette slettes ikke det verste du kan bruke tiden på, så jeg anbefaler deg å ta turen. Spesielt westernbiten er god, og det hadde vært morsomt å se Jon Favreau lage en ren western. Det tror jeg han hadde fikset. Problemet er den action-Hollywood-smørja som skal legges oppå.