Forventninger til Nymphomaniac

OPPDATERT: Hvor høye forventinger er det lov å ha til Lars von Triers Nymphomaniac? Årets beste film? Von Triers beste? Tidenes beste film?

NETTSIDEN FORTSETTER Å UTVIKLE SEG – se utdragene fra kapittel 2 og 3 nederst i denne artikkelen.

De fleste med en viss interesse for den danske filmkunstneren har fått med seg at hans neste filmprosjekt er Nymphomaniac – fortellingen om en kvinne som ser tilbake på hennes seksuelle liv. En film som må deles opp i to for å få med alt materialet (og en stund ryktes det også om å overføre filmen til TV-serie-formatet). Filmene skal inneholde eksplisitte seksuelle scener, og vil derfor utgis i to versjoner: en hard core og en soft core.

Les anmeldelsen av Melancholia.

I løpet av våren har det begynt å dukke opp mer og mer materiale på filmens nettside, noe oss filmcineaster har funnet særs pirrende. Først kom filmens teaserposter. Symbolikken var så enkel og så genial at filmorgasmen (pun intended) begynte å kjennes allerede her:
ny_poster

Videre har nettsiden utviklet seg mer og mer, og det har kommet flere bilder og små teasere, og alltid med en ny dato for når det kommer mer. Det er en markedsføringskampanje som så langt har greid å gjøre akkurat det den skal svært vellykket: pirre nysgjerrigheten.

Og i dag kom også det aller første filmklippet, sammen med denne teksten, hentet fra manuskriptet:

How does an ordinary bag of chocolate sweets become a symbol of sexual victory?

As Joe and her experienced friend B embark on a train trip, they bet on how many men they can seduce on the ride.

The grand prize is a delicious bag of chocolate sweets, and it soon becomes clear to Joe that in order to win, she needs to lure the prey into biting the hook like a skilled fisherman

Mange har allerede påpekt referansen til Andrei Tarkovskys Solaris i det første bildet, (minner om at Antichrist var dedikert til Tarkovsky). Scenen som utspiller seg videre viser at Trier fortsetter med den samme visuelle retningen som hans to forrige filmer: håndholdt bevegelig kamera som gir en dokumentarisk opplevelse, brukt i et stilisert filmunivers. Scenen viser oss ikke så mye nytt i forhold til hva filmen handler om og hvordan den videre bygges opp (ut fra det vi allerede vet), men fortsetter med å pirre nysgjerrigheten, og gjør at ventetiden til desember føles mer og mer ulidelig.

Og så spørsmålet som artikkelen først innledet med: hvor høye forventnigner er det lov å ha til Lars von Triers Nymphomaniac? Å påstå at Trier er verdens beste nålevende regissør vil selvfølgelig være en subjektiv mening, men ikke nødvendigvis en særlig kontroversiell en. Lars von Trier er uten tvil Europas mest spennende filmskaper (og for undertegnede trolig verdens), og det er knapt noen som når ham opp til knærne. Trier lager ikke film for massen, og det gjør at filmene kan oppleves kontroversielle og usmakelige for noen (og jeg tviler sterkt på at Nymphomaniac vil være noe unntak), mens andre omfavner filmografien hans som et av verdens underverker.

Filmens produsent Peter Aalbæk Jensen uttalte dette tidligere i vår:

Denne film bliver med al sandsynlighed Lars von Triers hovedværk. Den rummer så meget potentiale i forhold til humor, storhed og visuel kvalitet, at det er en Lars von Trier i absolut storform.

Så hvis dette da blir Lars von Triers hovedverk, og Lars von Trier er verdens beste regissør, hvor store forventninger er det da realistisk å ha? Å håpe på årets beste film er kanskje en underdrivelse. Hva med den beste filmen dette århundret? Eller vil det stå igjen som filmhistoriens viktigste filmverk? Kanskje er det sunnest å moderere seg litt, men det er i alle fall liten tvil om at Nymphomaniac er en film å se frem til, og at nedtellingen har begynt for alvor.

Hva tror du?

Nettsiden til Nymphomaniac fortsetter å utvikle seg, og det er stadig spennende ting på gang. To nye videoklipp har dukket opp, som viser utdrag fra to nye kapitler.

Kjente ansikter begynner også å dukke opp. I det aller første klippet (ovenfor) var det først og fremst nykommeren  som sto i fokus, men i klipp nummer to får vi et møte med Shia LeBeouf.

I det (enn så lenge) siste klippet får vi møte Uma Thurman, som skal vise sine barn «the whoring bed». Konteksten rundt må vi bare gjette oss frem til:

 

NYHET: Montages har nettopp kommet med ti avsløringer fra filmen. Les dem her (relativt spoilerfri, vel og merke).

nymphomaniac_forventninger_02