Nordvest

KVIFF 2013: Noers NordvestPusher revitalisert?

Min første film på Karlovy Vary ble den danske Nordvest av Michael Noer. Navnet sikter til den nordvestre delen av København, en belastet bydel i det ellers så sjarmerende byen. At Køben har sine skyggesider er ikke ukjent for oss som har fulgt landets gangsterkomedier og særlig Nicolas Wending Refns Pusher-filmer.

Atten år gamle Casper og broren Andy (spilt av brødrene Gustav- og Oscar Dyrekjær Giese) bor med sin mor og lillesøster i nordvestre København. Far er død og Casper har inntatt rollen som forsørger i familien. Han gjør innbrudd for den lokale gjenglederen Jamal som utnytter hans talenter. Casper bestemmer seg av økonomiske årsaker å bytte beite til en mer lukrativ avtale med en rivaliserende gjeng og lillebror blir med på lasset. Jamal nekter å føye seg til dette og etter en rekke komplikasjoner utvikler filmen seg til et skjebnedrama der brødrene befinner seg i en kryssild de ikke kan unnslippe.

Premisset er velkjent fra filmene Noer tydelig har hentet inspirasjon fra. For de som ikke er kjent med Pusher-fenomenet går det omtrent som det her: naiv opportunisme etterfølges av komplikasjon på komplikasjon som fører til en deterministisk undergang for protagonisten. Som i Pusher er oppskriften effektiv og spennende og filmen formidler den godt. Ingen nyskapende film i så måte: kulheten som ligger i lyssky affærer, vold, damer og dop er nesten klisjeaktig tilstede og etterfølges av den umulige situasjonen som følger når ting har gått for langt. Veien fra jeger til bytte er sjelden lang.

Nordvest1_905126m

Filmen er skittenrealistisk i sin portrettering av familien, et preg tilført av håndholdte kamera og observatoriske innstillinger krydret av amatørbrødrenes troverdige spill. Nordvest fungerer godt som en spenningsfilm, men har også noe attåt. De to brødrene tilfører filmen noe mer utenom det rent oppskriftsmessige og filmen hjerte ligger i deres portrett av søskenkjærlighet. Alt er dog ikke fryd og gammen i fortellerteknikken da familiedramaet kan være på nippet til å føles oversentimentalt, særlig en scene mellom Casper og den yngre søsteren kunne nok vært tonet ned. Alt i alt er er den en solid affære og forhåpentligvis en revitalisering av formatet. Filmen ville trolig funnet et publikum her hjemme og var en god start på årets festival.