Topplisten 2013

Da snur vi kalenderen og vi skriver 2014. Filmen blir i år 119 år gammel, det er på dagen 100 år siden Kinoloven i Norge offisielt ble satt i virkning (selv om den ble tyvstartet et halvt år tidligere), Marlon Brando ville blitt 90 år i år, og det er 50 år siden Goldfinger ble Bond-filmen med kanskje størst klassikerstatus.

Se fjorårets toppliste her.

2013 var kanskje ikke året det var knyttet størst forventninger til, men endte likevel med å være et sterkt filmår. Filmdistributørene har stort sett vært flinke med å få satt opp spenstige kvalitetsfilmer på kino, uten nødvendigvis noen kommersiell verdi. Filmutvalget kan enda bli bedre, men heldigvis har festivaler og cinemateker vært flinke til å hente inn noe av de manglende titlene. Samtidig har det generelt sett vært et ganske skuffende år fra Hollywood. Med enda mer satsning på store blockbusterfilmer i flerdimensjonale formater, hvor den ene filmen ikke føles særlig mer ulik enn neste, har det vært få store høydepunkter fra de kantene, (dog med noen eksepsjonelle unntak). Filmåret har i hovedsak vært reddet av kvalitetsfilmer fra andre deler av verden, noe listene her preges av.

For vår del i Filmstedet har vi nok også hatt fordelen av å få sett et større utvalg enn bare det som har hatt kinodistribusjon i Norge. Flere festivalbesøk har gjort at vi har fått sett mange filmer utenfra det vanlige etablissementet, noe som kanskje preger vår oppfattelse av filmåret som helhet. Vi håper selvsagt at filmene vi trekker frem som ikke har hatt norsk kinolansering enda får det, eller at den i det minste finner sitt publikum også utenfor ordinær distribusjon.

Vi har vært ganske åpne for hvilke filmer som kan havne på listen, men i hovedsak har vi tatt utgangspunkt i det norske kinoåret. Har filmen bare vært vist på filmfestivaler og lignende, og ikke per dags dato har planlagt norsk visning i 2014, kan filmen tas med. Er den derimot planlagt for distribusjon til neste år, spares den til senere.

Gå til de forskjellige listene her:

Eivinds toppliste

Øysteins toppliste