Cannes-prisene 2015

Her er oversikten over vinnerne i årets Cannes-festival.

Hovedkonkurransen

Juryen, ledet av brødrene Joel og Ethan Coen, ga i kveld den gjeve gullpalmen til Jacques AudiardDheepan. Reaksjonene fra kritikere og sosiale medier er allerede ganske blandet, og flere har ytret at det er den svakeste palmen på flere år. Selv fikk jeg dessverre ikke sett filmen, da det var andre og tilsynelatende mer interessante filmer som måtte prioriteres.

Flere av publikums- og kritikerfavorittene ved festivalen fikk likevel mye oppmerksomhet. Debutfilmen til Laszlo NemesSon of Saul, fikk juryens Grand Prix, som er en stor hedersbemerkning for en så ung filmskaper. Den andre juryprisen gikk til Yorgos Lanthimos og The Lobster.

Det var spådd at Hou Hsiao-Hsien sin svært billedskjønne The Assassin skulle gå helt til topps, men i stedet ble det en pris for beste regissør.

Michel Franco fikk prisen for beste manus i filmen Chronic, om en hjelpepleier spilt av Tim Roth som hjelper eldre mennesker på deres siste dager.

Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Vincent Lindon i The Measure of Man, mens prisen for beste kvinnelige ble delt mellom Rooney Mara i Carol og Emmanuelle Bercot i Mon Roi.

Utenom disse prisene delt ut fra hovedjuryen, ble Camera d’Or, som er prisen for beste debutfilm, delt ut til La Tierra y la Sombre (regissert av Cesar Acevedo) og prisen for beste kortfilm, som gikk til Waves ’98 (regissert av Ely Dagher).

Dette betyr at Joachim Trier og Louder Than Bombs dessverre gikk tomhendt hjem fra Croissetten, men norsk film har virkelig blitt satt på kartet gjennom årets festival, og filmen er virkelig flott, så Trier og co har all grunn til å være stolt over prestasjonen.

Un Certain Regard

Prisene for hovedkonkurransen ble delt ut med pomp og prakt og det er naturlig at det er her den meste oppmerksomheten ligger. Men det er også interessant å merke seg vinnerne i sideprogrammet Un Certain Regard, som ble delt ut i går.

Her ble hovedprisen delt ut til islandske Hrútar, regissert av Grímur Hákonarson. Filmen er en fin, liten fortelling om to brødre som ikke har snakket sammen på over 40 år, men blir tvunget til å hjelpe hverandre etter saueflokkene deres er truet. Filmen er flott fotografert av norske Sturla Brandt Grøvlen, som har fått en eventyrlig opptur i karrieren, ettersom han også fikk pris i Berlinalen tidligere i vår for fotoarbeidet på Victoria (som kommer på kino i Norge til høsten under tittelen En natt i Berlin).

Resten av prisene var som følger:

Promising future (beste debutfilm):
Delt mellom Masaan av Neeraj Ghaywan og Nahid by Ida Panahandeh

Talentprisen:
Comora av Corneliu Porumboiu

Beste regissør:
Kiyoshi Kurosawa for filmen Journey to the Shore

Juryprisen:
Zvizdan av Dalibor Matanić

Juryen var ledet av Isabella Rossellini.

Verdens viktigste filmfestival er over for denne gang, men Filmstedet kommer med flere oppsummeringsartikler og omtaler etter hvert. Stay tuned!