Cannes 2016: årets program

Programmet for årets festival er annonsert.

Og for et program det er!

Den litt forsinkede pressekonferansen ble startet med å presentere den nyeste filmen til verdens mest kjente regissør, og derfra gikk det bare oppover! Utenfor konkurranse finner vi altså verdenspremieren på Steven Spielbergs SVK, samt Jodie Fosters Money Monster, Shane Blacks The Nice Guys og Na Hong-Jins Goksung.. Fra før tidligere visste vi at Woody Allen skulle åpne festivalen med sin nyeste film Café Society. I midnattseksjonen dukker også Jim Jarmusch opp med sin dokumentarfilm om The Stooges og frontfiguren Iggy Pop, Gimme Danger. Dette er forøvrig ikke det siste vi hører fra Jarmusch i denne artikkelen.

Un Certain Regard-programmet trekker som vanlig frem ukjente navn fra fjern og nær. Det mest iøynefallende her er Hirokazu Koreeda som i år virker å være degradert. I fjor deltok han i hovedkonkurransen med Søstre, men må altså nøye seg med Un Certain Regard i år, med filmen After the Storm.

At Koreeda ikke rekker opp til hovedkonkurransen virker først sjokkerende, litt som da tidligere gullpalmevinner Apichatpong Weerasethakul i fjor også måtte nøye seg med den nest øverste divisjonen. Men ettersom navnene og titlene til hovedkonkurransen ble presentert, kan det nesten virke som om det rett og slett ikke var plass til den meriterte, japanske regissøren.

For auteurene strømmet inn, på rekke og rad: Pedro Almodovar med Julieta, Andrea Arnold med American Honey, Olivier Assayas med Personal Shopper, Dardenne-brødrene returnerer for ente gang med La fille Inconnue, Xavier Dolan styrker sin posisjon som Cannes-yngling med den etterlengtede Juste la fin du Monde (som han spilte inn bare dager etter han var ferdig som jurymedlem under fjorårets Cannes-festival), Bruno Dumont med Ma Loute, Jim Jarmusch med sin andre film på festivalen i år (Paterson), Alain Guiraudie (som mange husker fra Fremmede ved Sjøen) med Rester Vertical, Tidligere gullpalmevinnere Ken Loach og Cristian Mungiu returnerer med henholdsvis Daniel Blake og Bacalaureat. Fillipinske Brilliante Mendoza har rykket opp i eliteserien etter fjorårets film Taklub i Un Certain Regard, og deltar i år i hovedkonkurransen med Ma’ Rosa. Jeff Nichols er på plass med Loving, Park Chan-Wook presenterer sin nyeste film Agassi, og Sean Penn har funnet veien ut av villmarken og deltar med The Last Face. Regissøren av de noe omdiskuterte 90-talls-klassikerne Robocop, Starship Troopers, Total Recall, Basic Instinct og Showgirls, Paul Verhoeven, deltar i år i hovedkonkurransen i Cannes med Elle. Sist, men ikke minst, finner vi også Nicolas Winding Refn med The Neon Demon.

Dette var forøvrig ikke en oppramsing av alle navnene – bare en kjapp utplukking av de aller mest spennende (og det var altså ikke få av dem).

Cannes-programmet er som regel alltid sterkt, men dette er en sjeldent sterk liste med navn. Blir dette tidenes festival?

Om det går an å savne noen navn i dette selskapet, er det påfallende at Terrence Malicks svært etterlengtede dokumentarfilm Voyage of Time ikke er å finne på listen – noe mange hadde spådd at den ville være. Dog pleier festivalen å spare noen godbiter til litt senere (i fjor ble for eksempel Gaspar Noes Love først annonsert en stund etter det store førsteslippet), så her er det fortsatt lov å krysse fingrene. Samtidig kan man spørre seg om det vil være plass til enda flere auteurer her, eller om de nesten begynner å drukne i hverandre.

Vi er på plass i Cannes også i år, og vi gleder oss enormt!

Se hele listen over programmet her:

 

UTENFOR KONKURRANSE

 

MIDNATTSVISNINGER

 

SPESIALVISNINGER

 

UN CERTAIN REGARD

 

ÅPNINGSFILM

 

HOVEDKONKURRANSEN