Prisvinnere i Un Certain Regard

CANNES: Hovedkonkurransens lillesøster Un Certain Regard er vesentlig mindre pompøs, men byr også på en og annen celebritet. Dog vel så viktig er kanskje de gode oppdagelsene. Dette er auteurfabrikken, og her er årets vinnere.

Un Certain Regard – denne lillesøsteren til den store madammen på andre siden av festivalpalasset i Cannes. Denne sideseksjonen som alltid står i skyggen av le compétition, men som gang på gang likevel har vist seg å være et av verdens viktigste filmprogram; et sted hvor talenter fra alle steder i verden kan oppdages. Og skulle de gjøre suksess i Salle Debussy er det slettes ikke uvanlig at de ved neste anledning får gå på den røde løperen og opp trappene til Grand Theatre Lumière. Av Un Certain Regard-oppdagelser fra nyere dato finner vi eksempelvis navn som Joachim Trier, Ruben Östlund, og Cannes-ynglingen Xavier Dolan, med henholdsvis mesterlige titler som Oslo 31. august, Turist og Laurence Anyways.

Prisutdelingen til denne seksjonen har noe mindre pomp og prakt enn den store Oscar-wannabe-en til hovedkonkurransen, men gir også den helt vanlige festivaldeltaker muligheten til å få med seg utdelingen.

Årets jury besto av jurypresident Marthe Keller, som er en sagnomsust sveitsisk skuespillerinne, sammen med den franske skuespilleren Céline Sallette, den østeriske regissøren Jessica Hausner, den meksikanske regissøren Diego Luna og tidligere nevnte Ruben Östlund – svensk regissør.

ucr_jury

Sett med norske øyne er det veldig hyggelig å se at det også i år var en nordisk film som stakk av med seieren for beste film i programmet. Finske Hymyilevä mies, eller den like så fengende engelske tittelen The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, er en film om bokseren Olli Mäki, som skal kjempe i en verdensturnering og har hele Finland med seg. Dog vil han selv helst være i fred, ute i skogen, sammen med kjæresten sin. Filmen er skutt i sort-hvitt på 16 mm og får med det mye av den samme looken som den klassiske boksefilmen Raging Bull – dog er Hymyilevä mies nesten antitesen av Scorsese-filmen fra 1980.

the-happiest-day-in-the-life-of-olli-maki

Her er vinnerne:

Prize of Un Certain Regard:
Hymyilevä mies | The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (Juho Kuosmanen)

Jury Prize:
Fuchi ni tatsu | Harmonium (Fukada Kôji)

Best Director:
Matt Ross for Captain Fantastic

Best Screenplay:
Delphine Coulin & Muriel Coulin for Voir du Pais | The Stopover

Special Price Un Certain Regard:
La Tortue Rouge | The Red Turtle (Michael Dudok de Wit)

Litt celeber ble også prisutdelingen da regissør Matt Ross dro med seg hovedrolleinnehaver Viggo Mortensen opp på scena da han vant prisen for beste regi på Captain Fantastic. (Sånn siden ingressen lovte kjendiser for å få deg til å klikke, altså!)

ross-mortensen

Vi har ikke fått sett de store delene av Un Certain Regard-programmet, men kan forøvrig fint anbefale den nydelige franske animasjonsfilmen (i co-produksjon med Studio Ghibli!) La Tortue Rouge, som forhåpentligvis også får norsk kinodistribusjon. Konkurranseprogrammet har vi derimot sett mer av, og kommer snart med flere oppdateringer derfra, i tillegg til at vi følger spent med på morgendagens storslåtte prisutdeling fra dataskjermen.