Sommerfilmskole i Drammen

Suksessen med sommerkurset for ungdom i Drammen fortsetter.

Fjorårets Veien til KORT Film ble et vellykket kurs for deltakerne, og det vil vi gjenta i år sier kursleder Bjørn Erik Pihlmann Sørensen. Når skoleferien er i gang går startskuddet for et nytt og heftig filmkurs for unge filmskapere mellom 13 og 16 år i Drammen. Her får deltakerne mulighet til å realisere sin egen film under kyndig veiledning gjennom en hel uke. Kurset er gratis og vil bli avholdt på Danvik Folkehøgskole.

Kurset har begrenset med plasser, så det er fornuftig å bestemme seg så raskt man kan sier kurslederen. Dagene er proppet med mange ulike temaer som skal gjøre deltakerne rustet til å gjennomføre en filmproduksjon fra idé til ferdig film.

Janet Nordskog var sammen med andre deltakere med i det første arrangerte Veien til KORT film kurset som ble avholdt sommeren 2021.

Janet Nordskog var en av deltakerne fra fjorårets kurs som lot seg begeistre.

– Det var veldig gøy siden jeg fikk en idé til å bli virkelig. På kurset møtte jeg mange fantastiske folk og nå forstår jeg mer om hvor mye tid som kreves for å lage en film.

Det er krevende å lage film, derfor er det viktig å forstå prosessen og ikke minst jobbe så godt i utviklingsfasen at du sikrer deg best mulig utgangspunkt for den filmfortellingen du ønsker å skape. Kurset tar for seg regirollen i samspill med foto, klipp og lyd. Deltakerne skal utvikle sin egen idé, bearbeide og skrive et manuskript før to til tre av prosjektene plukkes ut for produksjon. Alle deltakerne skal jobbe sammen og vekselvis rullere på rollene foran og bak kamera. På den måten får alle kursdeltakerne innblikk i de ulike arbeidsoppgavene på en filmproduksjon.

Veilederne på kurset skal hjelpe deltakerne i denne prosessen. Peder Fuglerud har jobbet mange år som manusforfatter blant annet med spillefilmene Switch (2007), Armors Baller (2010) og Fritt Vilt 3 (2010). I tillegg har han arbeidet med flere TV-serier. Bjørn Erik Pihlmann Sørensen er regissør og har jobbet med både TV formater og film. Kortfilmene hans har vært vist på mange internasjonale filmfestivaler. Både Peder og Bjørn Erik arbeider på Danvik Folkehøgskole, som er vant til å veilede unge filmtalenter. For mange har filmlinjen på Danvik vært startskuddet for deres karriere inn i filmbransjen. En smakebit av dette er det kurslederen ønsker å gi de som er enda litt yngre.

Veilederne Bjørn Erik Pihlmann Sørensen (t.v.) og Peder Fuglerud har lang erfaring i veiledning av unge filmskapere.

I alle samarbeid er det viktig med god gruppedynamikk og med på laget er Drammen Sanitetsforening, som med sin kompetanse innen ungdomsarbeid vil bidra med god veiledning hvor vennskap og respekt for hverandre står sentralt.

Initativet er såpass viktig at Amandusfestivalen har sett det som en helt naturlig del i sitt filmformidlingsarbeid, og er derfor med som en viktig partner i kurset Veien til KORT film.

Foruten samarbeidspartene Amandusfestivalen, Drammen Sanitetsforening og Danvik Folkehøgskole, så er kurset støttet med midler fra Viken Filmsenter og Drammen Kommune.