Arbeid for Filmskolen

Jeg har vært med og arbeidet for Den Norske Filmskolen.

 

Jeg legger ikke skjul på at stedet jeg helst vil være, er på Den Norske Filmskolen. Dette er Norges høyeste utdanning innenfor profesjonell filmproduksjon. Årsaken til at jeg i det hele tatt havnet på film- og fjernsynsvitenskap her i Lillehammer var nettopp for å bruke dette som en inngang til Filmskolen. Derfor sier jeg ikke nei når folk spør om jeg kan være med å hjelpe til.

Det er vel snart halvannen måned siden en av registudentene ved filmskolen entret auditoriet og spurte om noen hadde lyst til å være med å hjelpe til under produksjonen. Jeg skrev navn og telefonnummer opp på ei liste, og det tok ikke lange tiden før den første sms-en dukket opp. Her var det snakk om å hjelpe til med produksjons design og bygge kulisser. Jaja, det er ikke akkurat det som er målet, men her sier man ja til alle oppgaver. Så jeg og et par andre stakk ned i studio og begynte å dra spiker og sage planker.

Men så begynte eksamen å nærme seg, og da ble ikke spikerdraing akkurat noen prioritet. I stedet satset jeg på å få være med under selve innspillingen. En lørdag morgen fikk jeg plutselig en telefon om jeg kunne være med som diverse-assistent under innspillingen av en science fiction film. Selv om jeg egentlig hadde andre planer, kastet jeg meg rundt og møtte opp til innspilling. Her ble jeg satt til å stort sett være assistenten til lys-assistenten, eller som det ville hett på fagspråket: lysassass. Dette var til tider ganske kjedelig, da det ikke alltid var like mye å gjøre, men mesteparten av tiden var det spennende og få se på en mer eller mindre profesjonell filminnspilling – innspilt på 35 mm (bare at det egentlig var 16 mm).

Det var likevel et slitsomt arbeid, og det var lange arbeidsdager. Her ble det arbeidet gjerne ti timer om dagen (om ikke mer), i fire dager for å lage en film på 4-5 minutter. Så det skal ikke sies noe om grundigheten, i alle fall. Det vistes at det ligger kompetanse her, men mest tydelig en vilje til å skape et best mulig resultat.

Selve oppgaven som elevene ved filmskolen hadde fått var en sjangerfilmoppgave, der seks grupper til sammen skulle lage tre forskjellige sjangerfilmer; to film noir, to science fiction og to western. Målet med oppgaven var at elevene skulle tørre å leke seg og utforske sjangerne. Dette gjør også at det ikke vil være noen offisiell visning av filmene, da resultatet ikke skal være forbundet med filmskaperne; verken på godt eller ondt. Dette gjør at du dessverre ikke får mulighet til å se filmene jeg her skriver om.

Så etter to slitsomme dager med science fiction (jeg ble innkalt halvveis i prosessen), hadde jeg avtalt å være med i en westernfilm som statist. Her var det en bekjent av meg som hadde tilbudt meg rollen, og jeg så dette (igjen) som en sjanse til å komme enda nærmere inn på filmskolen, og bli bedre kjent med de som går der og arbeider der.

Så jeg og noen andre klassekammerater entret som togranere i den ene westernproduksjonen. Et par venninner av meg var også med som stakkarslige passasjerer. Dette var et betydelig mindre slitsomt arbeid, men det var vel så nyttig. Plutselig har man bekjentskaper på filmskolen …

Konklusjonen er altså at det er enda mindre tvil om hva jeg kommer til å satse på fremover!

Se flere bilder fra innspillingen av westernfilmen her.

Se også filmskolens egen blogg her.